Autor: Mait Kraun • 25. mai 2019

Börs: toorained langesid kiires tempos; hea ostukoht metalliturul

Nädala börsiuudised: toorained langesid selle aasta kiireimas tempos; Goldman sachs: metalliturul hea ostukoht; vase hind langes kuuendat nädalat järjest; nafta kukkus viie kuu kiireimas tempos.
Foto: Tööstusuudised.ee

• Toorained langesid sellel nädalal selle aasta kiiremas tempos ning Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et praegu on tekkimas hea ostukoht.

• Vase hind langes juba kuuendat nädalat järjest, peamiseks põhjuseks võib pidada kaubandussõda. Sisuliselt kõik metallid odavnesid, erandiks oli nikkel, mille tehnilise pildi paranemine aitas hinnad tõusule.

• Nafta kukkus viimase viie kuu kiireimas tempos, põhjuseks samuti kaubandussõda ning Lähis-Ida pingete leevenemine.

Tööstustoorainetel hea ostukoht?

Toorainete hinnad on sellel nädalal langenud kiireimas tempos alates detsembrist, vahendab Bloomberg.

Muidugi on selle peamiseks põhjuseks USA ja Hiina vahelise kaubandussõja teravnemine, mis on survestanud näiteks vase ja nafta hinda. S&P GSCI Enhanced Commodity Total Return indeks on see nädal odavnenud 4 protsenti.

S&P GSCI toorainete indeks. Allikas: Bloomberg/S&P GSCI.

Goldman: praegu on hea ostukoht

Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et hiljutine hinnalangus on võimalus metalle turult odavamalt kokku osta.

Kuigi riskid on viimasel ajal tooraineid survestanud, siis nüüd hakkavad need riskid taanduma. Samuti on mitmete toorainte futuurid langenud spothindadest madalamale, ütlesid analüütikud eesotsas Sabine Schelsiga.

Pank ütles, et USA ja Hiina jõuavad tõenäoliselt lõpuks kokkuleppele ja see tõstab nõudlust tsükliliste toorainete järele. Tsingi ja nafta kehv pakkumine hakkab futuurihindu aga tõstma.

“Riski ja preemia suhe on praegu hea, pigem on hinnad lühiajaliselt tõusmas,” teatas Goldman.

Vase hind langes kuuendat nädalat järjest

Vase hind hakkas reedel USA dollari odavnemise pärast taastuma, aga hind langes juba kuuendat nädalat järjest. Põhjuseks USA-Hiina kaubandussõda.

Hiina ütles Ühendriikidele, et USA peab oma “vale käitumise” ära lõpetama ning see on kaubanduskõneluste jätkamise eelduseks. USA president Donald Trump aga ütles, et Huawei võidakse kaubandusleppesse lisada. Hiljuti keelas valitsus USA ettevõtetel Huaweiga äri ajada.

Londoni metallibörsil odavnes vase hind 2,3 protsenti, 5956 dollarini tonnist. Osalt toetas metalliturge nädala lõpus dollari odavnemine. Kardetakse, et kaubandussõda võib USA majandust oodatust rohkem mõjutama hakata. Samuti tõusid ootused intressimäärade alandamise osas, sest USA tööstussektori andmed olid oodatust kehvemad.

Nõrgem dollar muudab dollarites nomineeritud metallid teiste valuutade kasutajate jaoks odavamaks.

Nikli hinna tehniline analüüs. Allikas: Reuters.

Niklil läheb paremini

Metallide seas saab erandina välja tuua nikli, mille hind tõusis kõrgeima tasemeni alates 30. aprillist – 12 460 dollarini. Nimelt ületas metall viimase 200 päeva libiseva keskmise hinna, mis toetas turgu. Kauplejad ütlesid, et investorid loobuvad langusele panustavatest positsioonidest.

“Londoni metallibörsi nikkel võib uuesti testida 12 490 dollari taset, mille ületamine võib hinna viia 12 963 dollarini,” ütles Reutersi tehnilise analüüsi ekspert Wang Tao.

Nafta odavneb

Naftahinnad langesid sellel nädalal tublisti, neljapäeval ulatus kukkumine lausa peaaegu 6 protsendini, vahendab CNBC.

Turud on nüüd arvesse võtmas, et USA ja Hiina kaubandussõda võib väga pikaks venida, samuti ilmusid USA tööstussektori andmed, mis valmistasid pettumuse. Mitmed analüütikud tõid ka välja, et Lähis-Ida naftariikide pinged on laabumas.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 5,4 protsenti ja WTI kaotas 6,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 68,8 ja 58,7 dollarit. Nafta jaoks on tegemist viimase viie kuu kehveima nädalaga.

“60 dollari tase on kriitiline toetustase,” ütles investeerimisfirma Again Capitali partner John Kilduff. “Pärast 60 dollari tasemet on toetus kohe 58 dollari juures. Kui hinnad hakkavad veel järsemalt kukkuma, siis võib WTI jõuda ka 52 dollarini.”

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 1 protsendi võrra, 729 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes aga 8 protsenti ning tonn maksab 613 dollarit. Kerge kütteõli hind langes 8,4 protsenti, 597 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077